Úvod  |   Ponuky práce  |   Brigády  |   Životopisy  |   Platy  |   Diskusie  |   Informácie  |   Pre firmy

Úvodná stránka / Diskusné fórum / Moznosti na vychode

Moznosti na vychode

Milan, 13.02.2012 21:55

Ahojte. Zaujimalo by ma ako je to momentalne s pracou na vychode konkretne v KE?
Ide o to, ze uz 5 rokov pracujem v BA ako IT (spravca, technik, administrator ... neviem ako presne nazvat moju poziciu).
Planujem navrat na vychod a zistujem ake mam moznosti uplatnenia. Mam skusenosti s: win server 03,08,08R2, SBS 2008,2011, Exchange 03,07,2010.. Linux Debian,Ubuntu,Suse.. Virtualizacia: Hyper-v,VMware. Zalohovanie: Symantec Backup Exec, NTbackup... Ake mam moznosti s mojimi vedomostami? Aky plat? T-System? Soitron? Ovladam zaklady nemciny a anglictinu trocha pokrocili. Komunikacia mi moc neide ale studovanie anglickych manualov zvladam v pohode. Nakolko mam 27 a vydavky, splatky atd tak urcite si nemozem dovolit pracu za 500 eur v cistom... Navrat planujem koncom roka 2012 a zaujima ma ci to co robim v BA ma uplatnenie aj v KE alebo sa mam zamerat na nieco ine? Mam na to cca 9 mesiacov... Alebo nechat vsetko tak a zamerat sa 100% na Ang? Ako je to tam s platom teraz? Vysoku skolu nemam. Mam hladat Junior alebo Senior pozicie? Kde zacat?
Za odpovede vopred dakujem.

reagovať    poslať známemu

Milan, 15.02.2012 20:43

Re Milan: Nikto so skusenostami a radami?

Milan, 21.02.2012 20:42

Re Milan: nikto z KE alebo okolia? Naozaj nikto kto sem chodieva a pracuje v KE ako IT ? Kazdy nazor ma zaujima...

Tomas, 21.02.2012 21:19

Re Milan: nechcem ta sklamat, ale myslim si, ze teraz nie je vhodna doba menit BA za KE. Ako si sam napisal, taketo tech pozicie v ramci KE asi najdes v Soitrone alebo v T-systems. Ludia bez praxe predpokladam ze zarobia tak 6 stovak brutto, co postupne vzrastie na 1000 euro v hrubom (to by mohol byt tvoj pripad). Myslim si, ze akokolvek sa na to pozries, treba sa pripravit, ze pojdes s platom dole, ak prides do KE. A nemyslim si, ze naklady sa ti nejak rapidne zmenia....

Milan, 21.02.2012 21:23

Re Tomas: Takze si myslis, ze s 5 rocnou praxou a vedomostami sa cca dostanem na 900-1000 v hrubom?

Tomas, 21.02.2012 21:32

Re Milan: robil som vo firme v KE kde boli admini bez vysokej skoly a nemyslim ze mali viac ako 1k v hrubom. Nebol to ale T-systems, tam by to mohlo byt viac (za cenu nocnych sluzieb / pracovnych vikendov atd.)

Milan, 21.02.2012 21:52

Re Tomas: Stahovat sa budem tak ci tak... :\ .. Tak co mam robit alebo akym smerom sa vydat aby som mal co najvacsie sance, moznosti si najst pekne platenu pracu? Ist na vysoku nech mam titul? Ziskat microsoft certifikaty? Cisco? alebo znamnosti? urcite nechcem ist cestou nejako bolo nejako bude... mam na to cca 8 mesiacov tak rad by som si zvysil sance... Nerad nechavam veci na nahodu...

Milan, 26.02.2012 20:16

Re Milan: Rady? Tipy? Skusenosti inych IT-ckarov?

Peter, 30.03.2012 19:45

Re Milan: Tu na východe chcú firmy iba ľudí s brutálnou praxou a to asi vo všetkom a s mierne pokročilou znalosťou angl. alebo s brutálnou znalosťou cudzieho jazyka a stredoškolskou znalosťou nejakej oblasti IT. Teda ak si napr. programátor tak musíš v tom byť úplný expert alebo ten lepší prípad je že si ešte študent a firma si ťa chce uviazať na obojok ešte počas štúdia. Ak si niečo medzi tým nemáš šancu. Ak si napríklad Java programátor musíš byť zároveň expert na C++, UML, SQL... a samozrejme na angličtinu. Ak si webdizajnér, musíš byť zároveň expert na php,javascript,ajax,html,photoshop a kto vie čo ešte (jednoducho nereálne). Skrátka junior pozície takmer žiadne iba ak tie kde musíš vedieť perfektne angličtinu a prax môžeš mať nulovú. Moje odporúčanie je, nauč sa perfektne angličtinu a akákoľvek skúsenosť v akejkoľvek IT oblasti je potom zanedbateľná. Robotu si pravdepodobne nájdeš aj na východe hoci budeš aj stredoškolák. No musíš vedieť perfetne jazyk a ak si programátor tak angl. musíš vedieť slovom aj písmom čo je dôležité si uvedomiť (high level), teda nestačí rapotať ale aj písať komentáre do kódu. Istú dobu som hľadal prácu tu na východe ale zistil som že nie som dostatočne dobrý superman a nie som jediný čo má tento problém. Poznám niekoľko ľudí a aj s vyšším titulom ako Ing. a umierajú doma zaživa úplne zlomený. Ja som to vyriešil tak že sa snažím preraziť ako podnikateľ a samozrejme už nejaký ten rok riadne živorím ale verím že je to jedna z ciest s dobrým koncom - aspoň naberiem prax. Mimochodom strednú(Elektro.) aj vysokú(FEI) som skočil s vyznamenaním na 95% poctivo a mám jedno ročnú prax v malej firme aj keď teto typ praxe ma skôr ubrzdil ako posunul do predu. Takáto je situácia na východe odkedy sa začala hospodárska kríza. Bieda a des. Vysoké školy sú úplne na nič čo sa týka prípravy do praxe a je jedno či je to fei. Všetko sa musím učiť na kolene to čo treba pre prax teraz samostatne. Dalo by sa povedať že z pohľadu zamestnania bolo štúdium zabitých 5 rokov života a iba to ma teší že to čo som študoval ma aj zaujímalo teda neštudoval som len pre budúce zamestnanie. Tu na východe sa však zamestná skôr žena ako muž a to ako predavačka, učiteľka (po známosti) alebo nejaká opatrovateľka či vychovávateľka detí či starých alebo postihnutých osôb (inak takých ľudí čo toto robia si veľmi vážim). No dá sa tu dobre zamestnať aj ako podvodník či prostitútka. Na také práce je tu veľa pozícii čo sledujem(rôzny podomový poisťováci či díleri ale aj niektorý podnikatelia čo okrádajú štát na dani a pod. ...). No čo majú ľudia robiť keď chcú prežiť. Takáto je realita z môjho pohľadu. Okrem toho si myslím, že toto už nieje realitou iba východu, blíži sa to aj na západ ak to tam už nieje.

katarinka12, 01.04.2012 23:55

Re Milan: na tvojom mieste by som sa za tych 9 mesiacov co ti ostava, zamerala čo najviac na angličtinu a potom skúsiť AT&T. Platia dobre, akurat ze na vela pozícii sa robí US hours.

Milan, 02.04.2012 23:10

Re katarinka12:
Takze si myslis, ze po vedomostnej stranke ako admin to uz nemam riesit ale skor sa naplno opriet do Ang? Su momentalne moje znalosti ziadane v KE? Opytam sa na rovinu : to co ovladam ma vobec cenu na trhu prace v KE alebo sa radim medzi priemer (nebodaj nizsi priemer) a najrealnesjie uz len Ang vie dvihnut moju "cenu" ?

Tomas, 03.04.2012 10:37

Re Milan: napisem ti to takto: AT&T, NESS, RWE, T-SYSTEMS. Tieto firmy su v Kosiciach a u vsetkych plati, ze na projekty pre zahranicnych klientov ich v prvom rade zaujime tvoja anglictina. Odborne veci si nastudujes - ale skolenie budes mat u klienta (respektive dostanes dokumentaciu) a to ked nepochopis, mozes byt aj guru v tej-ktorej oblasti, jednoducho ta nepredaju. A teda ani neprijmu.

Milan, 03.04.2012 19:30

Re Tomas: dakujem za vysvetlenie. Ani som nevedel, ze to takto funguje :). Ak spravne chapem tak moje "priemerne" vedomosti admina postacuju na zamestanie v tychto spolocnostiach no znalost Ang je asi mojim najvacsim kamenom urazu? Cize spominane spolocnosti ma ponukaju inym spolocnostiam (zakaznikom) a tie si ma zaucia, vyskolia no pokial sa nedohorim alebo nenastudujem danu problematiku v cudzom jazyku tak som pre nich nepouzitelny?
Ak je to tak ako pises tak jednoznacne sa pustim do studia ang a dufam, ze do konca roka budem pouzitelnejsi :). Ty pracujes v tychto spolocnostiach?

Peter, 04.04.2012 09:53

Re Milan: Inak aby som ťa uviedol do reality čo sa týka angl. . Sú skrátka ľudia čo sa angl. dokážu naučiť aj doma ,,na kolene". To sú taký jazykovo zdatný jedinci. Títo jedinci však majú často problém pochopiť základy matematiky ako som zistil. No byť odborník a aj vedieť ,,fluently" angličtinu, no to je dosť ťažké ale nie nemožné. Ak chceš vedieť dobre angličtinu slovom aj písmom musíš ísť do zahraničia resp. musíš byť ustavične v cudzojazyčnom prostredí. Učiť sa to bifľovaním slovíčok a gramatiky z knižiek je do neba volajúca hlúposť, je to ubíjajúce a je to strata času. Už som to podstúpil preto viem čo hovorím a nechcem aby niekto urobil podobnú chybu. Je nutné s niekym najlepšie rodeným angličanom v angl. komunikovať ustavične čo je absolútny základ, prekladať anglické texty, ktoré majú pre teba zaujímavý obsah a pozerať filmy v angličtine je tiež užitočné ale nepostačujúce. Jednoducho ak niesi jazykovo zdatný jedinec a nemáš možnosť ísť na pol roka až rok do ,,Londýna" tak si v podstate odpísaný čo sa týka dobre plateného zamestnania na východe ale myslím že v dnešný EU a krízových časoch asi všade. Poď na východ a snáď sa zamestnáš ako upratovačka, samozrejme ak máš známosti. Aj to musí niekto robiť. Koniec koncov každá poctivá práca má svoju dôstojnosť a význam pre spoločnosť hoci si to nie každý uvedomuje. Peniaze niesu všetko a tie ešte nikdy nikoho skutočne šťastným nespravili. Držím Ti palce.

Milan, 04.04.2012 12:28

Re Peter: vdaka za uprimnost :). Samozrejme , ze nemam predstavu ako si sadnem ku knihe ang a natlacim to do hlavy ako polninu do kacky :D . Ide o to , ze viem nad tym sediet doma aj kazdy den a zaroven si najdem (zaplatim) doucovanie. Je mi jasne , ze asi nikoho neohurim mojim jazykom v KE ale budem na tom lepsie ako teraz. Takisto viem , ze peniaze nikoho stastnym neurobia no ich nedostatok ta nestastnym vedia urobit. V Ba som preto aby som si nieco zarobil a s niecim zacal fungovat na vychode. Mohol som ostat na vychode a doteraz by som ostal byvat u rodicov a predaval niekde cd v predajni. Ja som sa zobral siel do Ba niekde som zacal a myslim si, ze uz som sa aj niekde vypracoval za tych 5 rokov. Ale zivot v Ba je premna len praca a domov praca a domov. Spolocensky zivot a rodinny tu nestoji ani za 5 centov (opakujem pre mna) nakolko vsetkych kamaratov surodencov a rodinu mam na vychode. Preto sa ccem vratit rozumne nie ako majster sveta ... Zistujem moznosti a s casovym odstupom zistujem moznosti. Teraz viem , ze kde je moje najslabsie miesto a viem kde zacat. A hlavne zatial kym som v BA tak mam aj financne moznosti si zaplatit ucitela. Ak zainvestujem do vzdelania a za cenu pohodlia ( makat aj po praci) si myslim ze svoje sance zvysujem. Samozrejme ze vsetko sa neda naplanovat ale preco to neskusit? Ps : pisem to z mobilu tak mozno mam niekde preklep

keytano, 04.04.2012 22:19

Re Milan: Ahojte ... Milan ak ti mozem poradit, tak Peter pise presne ako to je .. ja posobim v AT&T uz tri roky a v podstate anglictina je alfa/omega, lebo robime takmer len pre americkych zakaznikov, s ktorymi komunikujeme v jednom kuse ... pocitaj s vikendami/nocnymi ... skus poslat CV do niektorych personalnych agentur, napriklad do Graftonu... len pokial nie si z vychodu, tak by som sa asi skorej orientoval na BA, kde ma aj ATT viacej pobociek (myslim ze 3)... cenovo su KE rovnako drahe ako BA ... aj ked su ovela krajsie, komornejsie ... povest Kosic ako "Viedni vychodu" je pravdiva, ale pokial mas na vyber tak ber BA ... nemam nic proti vychodu, aj ja som vychodnar...

Milan, 04.04.2012 22:39

Re keytano: Ako som pisal. Som z vychodu a chcem sa vratit na vychod len v BA som zacinal. Ako by som sa najlepsie vedel nakopnut na jazyk? Sukromne doucovanie ? Osvedcene jazykove skoly? Mimo SK zial bohu nemozem ist. Co by ste navrhli? mam na to cca 7-9 mesiacov.

Jano, 12.04.2012 23:24

Ahoj Milan,
Podla tvojich myslienok pochybujem ze mas 27 rokov. Lebo ak mas 5 rokov prax, tak za ten cas si si mohol spravit lepsiu analyzu trhu prace ako sa tu vyjadrujes. No a k veci. Ako vravis mas cas 9 mesiacov resp. je to uz asi 7 mesiacov. Preco si nehladas robotu uz teraz v KE ? Zucastnis sa na viacerych pohovoroch a zistis aky je aktualny stav na pracovnom trhu. Zistis ake su ponuky resp. potreby na to aby si bol uspesny. Vela pohovorov mozes uskutocnit v BA (lebo vela firiem maju pobocky v KE a zaroven aj v BA) alebo aj cez telefon. Kludne mozes sa s niektorou firmou dohodnut ze budes v BA pracovat napr. 5 mesiacov a potom v KE. Vela zdaru

Milan, 13.04.2012 20:23

Re Jano: myslim si,ze nema zmysel sledovat trh prace 5 rokov.. ved co som vedel pred 5 rokmi tak teraz je to o inom nie?
Robotu si nehladam este preto lebo stale pracujem (a chcem pracovat do konca roka) a co poviem buducemu zamestanavatelovi? ze : ano hladam si pracu ale az koncom roka.. Nemyslim si, ze by to bola rozumna odpoved. ps: mam 27 :)

naspäť      reagovať      poslať známemu

Tento projekt vám bude nápomocný, ak ste hľadali: práca, profesia, brigády, voľné pracovné miesta, úrad práce, ponuky práce, trh práce, personálne agentúry.

Práca emailom |  Ponuky práce |  Brigády |  Profesie |  Regióny |  Zamestnávatelia |  Popisy profesií |  Platy a benefity |  Práca v IT |  Práca pre obchodníkov |  Slovník

© 2005-2012 JOBAGENT.SK, s.r.o. Všetky práva vyhradené. 24