Úvodná stránka / Aktuálne spravodajstvo / Plat v krajoch je nižší o desiatky percent ako v Bratislave

V článkoch hľadať slová:
 

Okruhy článkov


Horúce ponuky práce

Plat v krajoch je nižší o desiatky percent ako v Bratislave

03.10.2011 - aktuálne

Priemerný mesačný plat v Bratislave bol v prvom polroku tohto roka 1 054 eur. Oproti bratislavským platom sú priemerné mesačné platy v krajoch nižšie o 20 až 30 %...

BRATISLAVA 3. októbra (SITA) - Priemerný mesačný plat v Bratislave bol v prvom polroku tohto roka 1 054 eur. Oproti bratislavskýmplatom sú priemerné mesačné platy v krajoch nižšie o 20 až 30 %. Vyplýva to z online platového prieskumu Platy.sk na vzorke 52 tis. pracujúcich ľudí. Rozdiel medzi priemerným platom človeka zarábajúceho v Bratislave a v Prešovskom kraji je 339 eur, čo je o 32 % menej pre Prešovčana. Najmenej vzdialené platom v hlavnom meste sú platy v Trnavskom kraji, kde ľudia v priemere mesačne zarobia 796 eur. Percentuálne sú v Trnavskom kraji platy nižšie ako v hlavnom meste o 24 %. 
   Rozdiely v platoch sú podľa prieskumu medzi regiónmi väčšie v súkromných firmách ako v štátnych a obecných firmách. Ľudia, ktorí pracujú pre štátnu sféru a samosprávu, majú v regiónoch platy nižšie ako ľudia v Bratislave od 2 do 19 %. V Bratislavskom kraji súplaty v štátnej firme o 2 % nižšie ako v hlavnom meste, no v Košickom, Prešovskom, Trenčianskom, Trnavskom a Žilinskom kraji sú o 19 % nižšie. 
   Prispôsobenie sa platov regiónu pri súkromných firmách je podstatne výraznejšie. Ľudia, ktorí pracujú pre slovenské súkromné firmy, majú podľa výsledkov prieskumu v Prešovskom kraji o 29 % nižšie platy ako ľudia v hlavnom meste a zamestnanci súkromných zahraničných firiem v Prešovskom kraji o 31 % nižšie platy ako v hlavnom meste. Priemerný plat človeka, ktorý pracuje pre súkromnú zahraničnú firmu, bol v prvom polroku 2011 v Bratislave 1 196 eur mesačne, v Prešovskom kraji bol mesačne o 369 eur nižší. 
   Výraznejšie sú rozdiely v platoch pri zamestnancoch pracujúcich napríklad ako manažéri alebo obchodníci. "V hlavnom meste majú sídlo často veľké a medzinárodné firmy. Plat manažérov alebo obchodných zástupcov týchto firiem je preto často vyšší, ako je platmanažérov a obchodných zástupcov regionálnych, často menších spoločností," komentuje výsledky projektový manažér Platy.sk Miroslav Dravecký. Pri ľuďoch z výroby alebo administratívy je rozdiel medzi priemerným platom v Bratislave a v jednotlivých krajoch od 3 do 24 %. Medzi manažérmi v Bratislave a v jednotlivých krajoch sú platové rozdiely od 1 do 35 %. 
   Podobne ako rastú regionálne rozdiely s pozíciou, rastú aj regionálne rozdiely s vyšším dosiahnutým vzdelaním. Človek so stredoškolským vzdelaním v Bratislave zarobí 668 eur mesačne, človek s rovnakým vzdelaním v najhoršie zarábajúcom Banskobystrickom kraji 577 eur, čo je o 14 % menej. Ak má človek vysokoškolské vzdelanie, jeho priemerný mesačný plat je v hlavnom meste podľa Platy.sk 1 231 eur. V Banskobystrickom kraji môže v priemere vysokoškolsky vzdelaný človek zarobiť 916 eur, teda o 26 % menej ako v Bratislave.

 © 2011, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.





Diskusia k článku

03.10.2011, Plat v krajoch je nižší o desiatky percent ako v BratislavePočet príspevkov: 0

Vstup do diskusie >>

Tento projekt vám bude nápomocný, ak ste hľadali: práca, profesia, brigády, voľné pracovné miesta, úrad práce, ponuky práce, trh práce, personálne agentúry.

Ponuky práce |  Profesie |  Popisy profesií |  Platy a benefity |  Práca v IT |  Práca v obchode |  Slovník |  Bio obchod |  Ochrana osobných údajov


© 2005-2024 JOBAGENT.SK, s.r.o. Všetky práva vyhradené. 36