Úvodná stránka / Aktuálne spravodajstvo / Vo fakultných nemocniciach sa zarába stále viac

V článkoch hľadať slová:
 

Okruhy článkov


Horúce ponuky práce

Vo fakultných nemocniciach sa zarába stále viac

24.03.2009 - aktuálne

Podľa údajov zverejnených zdravotníckymi odborármi dosiahla v minulom roku priemerná mzda zamestnanca pracujúceho v nemocniciach zriadených krajmi, mestami či obcami 18 308 Sk (607,7 €), kým v zariadeniach v zriaďovateľskej pôsobnosti rezortu zdravotníctva 25 497 Sk (846,3 €)...

BRATISLAVA 24. marca (SITA) - Zamestnanci pracujúci v nemocniciach zriadených krajmi, mestami či obcami zarábali aj v minulom roku výrazne menej ako ich kolegovia v štátnych fakultných zariadeniach. Vyplýva to z informácií zverejnených na stránke zdravotníckych odborárov. Priemerná mzda zamestnanca v menších nemocniciach dosiahla totiž v uplynulom roku 18 308 Sk (607,7 €), kým v tých v zriaďovateľskej pôsobnosti Ministerstva zdravotníctva SR 25 497 Sk (846,3 €).

"Rozdiely vo výške priemerných miezd zamestnancov vznikli z dôvodu, že počas predchádzajúcich rokov boli kolektívnymi zmluvami vyššieho stupňa dohodnuté rozdielne podmienky odmeňovania a rastu miezd," reagovala na odlišné mzdové ohodnotenie hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Čižmáriková. V roku 2008 napríklad mzdy v nemocniciach VÚC vzrástli o 7 %, no vo fakultných až o 10 %. Odborári rozdiel v odmeňovaní na úrovni vyše 7 tis. Sk (232,4 €) dlhodobo kritizujú. Koncom mája vlaňajšieho roka o ňom dokonca hovorili v Bruseli na pôde Ekonomického a sociálneho výboru - ECOSOC-u. Podobné akcie pritom podľa ich predsedu Antona Szalaya nevylučujú ani v budúcnosti.

Priemerná mzda zamestnancov všetkých zdravotníckych zariadení dosiahla podľa zverejnených údajov v minulom roku 22 212 Sk (737,3 €). Po 15 rokoch tak prvýkrát mierne prekročila úroveň priemernej mzdy v národnom hospodárstve. Odborári to označili za obrovské pozitívum, zároveň však požadujú zvyšovanie miezd aj v tomto roku. "Inak by sme znovu klesli pod priemer v národnom hospodárstve," upozornil Szalay. Ministerstvo sa k samotnej výške mzdy vyjadrilo v tom zmysle, že odmeňovanie sa riadi Zákonníkom práce a jeho podmienky sú predmetom kolektívneho vyjednávania, do ktorého nevstupuje.

© 2009, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.





Diskusia k článku

24.03.2009, Vo fakultných nemocniciach sa zarába stále viacPočet príspevkov: 0

Vstup do diskusie >>

Tento projekt vám bude nápomocný, ak ste hľadali: práca, profesia, brigády, voľné pracovné miesta, úrad práce, ponuky práce, trh práce, personálne agentúry.

Ponuky práce |  Profesie |  Popisy profesií |  Platy a benefity |  Práca v IT |  Práca v obchode |  Slovník |  Bio obchod |  Ochrana osobných údajov


© 2005-2024 JOBAGENT.SK, s.r.o. Všetky práva vyhradené. 32